Hoppa till textinnehållet

Framtidens entreprenörer finns bland dagens unga och det behövs många nya företagare och företagsamma medarbetare för att säkra Sveriges tillväxt.

Det här ingår i det avgiftsfria UF-erbjudandet*

Ung Företagsamhet syftar till att ge unga människor tro på sin egen företagsamhet. Eleverna startar, driver och avvecklar ett riktigt företag under ett läsår för att lära sig grunderna kring företagande.

Utifrån en egen affärsidé produceras verkliga produkter och tjänster. UF-konceptet kombinerar teori och praktik samt skapar en koppling mellan skola och näringsliv.

Vårt erbjudande till UF-företag

 • Företagskonto
 • Swish Företag
 • Internetbanken Företag
 • Sparbanksappen Företag

Samtliga ovanstående banktjänster erbjuds kostnadsfritt.
 

Checklista: så här blir du UF-kund i banken

Först lite juridik

Ett UF-företag är inte en egen så kallad juridisk person. Det innebär att du och de andra som driver UF-företaget är personligt ansvariga för de avtal ni ingår för UF-företaget. Därför behöver alla i ert företag vara med på mötet med banken, ha med en giltig id-handling och skriva under avtalen med oss. Är någon av er omyndig? I så fall ska hens förmyndare/vårdnadshavare skriva under blanketten ”Godkännande av avtal för omyndig avseende UF-företagande”.

 

Läs mer om id-kontroll och omyndiga UF-företagare

 1. Håll konstituerande möte och välj firmatecknare

  På det konstituerande mötet bildar ni UF-företaget och väljer firmatecknare. Det är viktigt att ni tar med protokollet till oss. Använd mallen för protokoll och dagordning för att få med rätt beslut och formuleringar.

  Läs mer om konstituerande mötet och firmateckning

 2. Kontakta bankkontoret

  Hör av er till oss så berättar vi hur ett UF-möte med oss på banken går till och vilka papper ni ska lämna till oss i förväg.

  Hitta ditt bankkontor

 3. Fyll i ansökan

  Fyll i blanketten ”Ansökan för UF-företag” så vi kan förstå er verksamhet och företagets behov av banktjänster. Kom ihåg att alla under 18 år ska ha sina förmyndares/vårdnadshavares godkännande.

  Ansökan UF-företag (pdf)

 4. Ta med till mötet med banken

  - Ansökan för UF-företag
  - Protokoll från konstituerande möte
  - Registreringsbevis - skrivs ut från er profil hos UF
  - Godkännande för eventuell omyndig i företaget
  - Id-kort eller pass för alla medlemmar

Bli kund hos oss

Innan vi öppnar bankkonto för ert UF-företag behöver ni göra en del förberedelser. Ta hjälp av checklistan och anmäl er till en av informationsträffarna. 

Informationsträffarna hålls i oktober-november varje år.

Ungdomar i skolkorridor

Informationsträffar

Vi bjuder varje år in till informationsträffar i bankens lokaler med ingång från Åsbogatan 8 i Borås. På mötet informerar vi om de tjänster som ingår i UF-erbjudandet och era tjänster aktiveras. Det är viktigt att respektive UF-företags firmatecknare närvarar. Sista anmälningsdag är en vecka före respektive träff.

 • Vi återkommer med datum för 2020

Checklista och information

Anmälan och registrering

Ni anmäler er till informationsträff och registrerar ert UF-företag på sidan Bli företagskund/UF-företag. Följande dokumentation (i format docx eller pdf) bifogas registreringen:

 • Kopia på giltig legitimation för firmatecknare
 • Protokoll från konstituerande möte
 • Registreringsbevis
 • Godkännande för eventuella omyndiga

Frågor och svar

Här hittar du några av de vanligaste frågorna vi får och svaren på dessa.

8032

ALMI

Har du en idé om en produkt eller tjänst?

8032

Ungdomserbjudande

Man behöver inte vara privatkund för att öppna banktjänster för UF-företaget, men läs gärna mer om våra ungdomstjänster och erbjudanden.

Andra bra sidor

Ung Företagsamhet