Våra skogs- och lantbruksspecialister
Hos Sparbanken Sjuhärad arbetar skogs- och lantbruksspecialister som förstår dina mål och utmaningar.
Vi erkänner, vädret är kanske inte det roligaste när bilen rullar in på Torps Lantbruk en grå måndag i november. Men det glöms snart bort, för hela gården utstrålar framtidsanda, entreprenörskap och kärlek för både djuren och bygden.
Torps Lantbruk är en familjegård som drivs av makarna Elin och Patrik Johansson. Gården, där Patrik är fjärde generationen lantbrukare, hittar man utmed de slingrande vägarna i Månstad strax utanför Limmared. När vi rullar in på gården möts vi av det vackra, vita gamla boningshuset. Men när vi fortsätter framåt inser man snabbt att här har tiden minsann inte stått still.
-Nej, det har varit ganska många projekt på gården de senaste åren, säger Elin när hon tar emot oss. 2010 hade vi 70 kor i den gamla ladugården. I dag är här 1.300 djur fördelat på ungefär 350 mjölkkor, 70 dikor och ung- och köttdjur.
Torps Lantbruk producerar idag runt 13.000 liter mjölk om dagen och levererar sin mjölk till Arla. Med anledning av den höga kvalitén man håller blir det mesta dryckesmjölk som via Jönköpings mejeri förädlas och distribueras ut till resten av Sjuhärad. Köttet går till Dalsjöfors slakteri där en hel del säljs lokalt - både till restauranger och i butik.
-Vi är duktiga i Sverige på att producera både bra kött och mjölk, så för oss är det viktigt att försöka välja svenskt. Och att våga fråga på restaurangen varifrån råvarorna kommer, fortsätter Elin.
Expansionen av gården började 2010 i och med bygget av ett nytt, stort stall med nya mjölkrobotar. Senare tillkom ett nytt kalvstall och för några år sedan ett nytt ungdjursstall för 440 djur.
-Sedan i somras är vår nya biogasanläggning igång, så nu är vi självförsörjande på el, berättar Elin. Ännu går inte anläggningen på högfart, men när den så småningom gör det räknar vi med att den kommer producera 1.000.000 kW om året.
Råvaran till processen finns det gott om – gödsel. Enkelt förklarat består biogasanläggningen av en rötkammare dit gödsel från gården transporteras per automatik och förvaras. Gasen som bildas i rötningsprocessen driver en generator som levererar ström. Värmen som bildas används för att värma upp byggnaderna runt om på gården. Efter utvinningen pumpas allt vidare till gödselbrunnar för slutlig transport ut till odlingsmarkerna. Man får alltså ut både el, värme och gödning åt markerna ur samma råvara! Elöverskottet som produceras säljer man vidare.
-Jag vet inte om vi vågar säga detta högt, men just nu tycker man ju att elpriserna är lite för låga, skrattar Elin.
-Det har varit en väldigt rolig resa som vi gjort tillsammans med banken. Vi har ett nära samarbete med Stefan Scherman, vår bankkontakt på kontoret i Svenljunga. Vi bollar alltid alla våra idéer och tankar med honom. Biogasprojektet ligger väldigt i tiden och där har Sparbanken Sjuhärad varit med och stöttat oss igenom hela resan, berättar Elin.
-Nu har vi gått in i vår lite lugnare säsong, när alla skördar är över och allt är inne i ladorna. Vårt jobb nu blir att planera för hur vi ska att kunna fodra korna på ett bra sätt och få fram riktigt mycket mjölk under vintersäsongen! Skördeåret 2024 har varit helt fantastiskt och vi summerar året med ett stort lugn. Även om gemene man inte tyckte sommaren var bra så har den varit otroligt bra för oss! Men man får ju aldrig vara nöjd som bonde, så det här kanske var helt fel att säga, avslutar Elin med ett stort skratt.
Reporter: Therese Fredman, Marknad och Kommunikation
Vill du att vi gör ett besök och skriver ett reportage om ditt företag? Eller är det något särskilt du vill läsa om i Bättre Affärer?