Meny
Våra tjänster
Familjejuridik

Det är aldrig för sent att börja pensionsspara

Att det är bra att börja pensionsspara i tidig ålder vet de flesta – men finns det någon tidpunkt då det är försent? Vår privatekonom Arturo Arques svarar och ger sina bästa tips till alla som är mitt i livet och inte har kommit igång med ett sparande till pensionen.

Äldre man med skägg och glasögon står vid framdörren till sin bil

Är det försent att börja pensionsspara mitt i livet?

– Det är inte alls ovanligt att tankar om pension kommer kring 50 årsåldern, när man inser att pensionen inte är så långt borta. För att använda en gammal klyscha så är det aldrig försent. Men det är klart att det blir svårare att få ihop ett större sparkapital ju äldre du är. Allt beror på vilka förutsättningar du har idag och vilken framtid du vill sikta på, säger Arturo.

Tips för dig som börjar pensionsspara sent

Om du känner att du ligger efter tycker jag att du ska börja med att gå in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Där kan du se precis vad du kommer att kunna få ut efter pension.

Ju senare du kommer igång med ditt pensionssparande desto mer behöver du spara mer varje månad. Och ju närmare du kommer pensionen desto mindre risk bör du ta med ditt sparande när du placerar dina pengar. 

– En bra bra tumregel* är att du ska ta din ålder och sätta av lika många procent i räntebärande sparande, som alltså är mindre risk än om du skulle spara i aktiesparande. Så, om du är 45 år, låt 45 procent vara räntebärande sparande och resten aktiesparande, och med aktiesparande menar jag även aktiefonder, säger Arturo.

Boka rådgivning - det finns hjälp att få

– Om du känner dig osäker och inte vet hur pensionssystemet fungerar, boka in en tid för rådgivning med oss. Du kommer att få konkreta och bra tips som faktiskt kan göra skillnad. Det är ju inte meningen att tiden fram till pension ska gå åt till att oroa sig, avslutar Arturo.

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Börja pensionsspara

Låt oss hjälpa dig att komma igång med pensionssparandet till din framtida pension!

Så får du pengar att växa

Genom att spara regelbundet, vara långsiktig och ta hänsyn till avgifter kan även ett blygsamt men regelbundet sparande med tiden växa till ett betydande belopp.

Finns det andra sätt att trygga sin pension? Arturo tipsar

  • Löneväxling - ett sätt att öka pensionen

    Du som anställd kan få en del av din lön omvandlad till pension. Det kallas löneväxling och är ett sätt att få bättre pension eller kunna pensionera sig tidigare.

    Hur mycket du behöver ha i lön för att det ska vara lönsamt att löneväxla varierar och räknas ut årligen. Om du har under en viss lön så tjänar du inte på att löneväxla. Det beror på att din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner påverkas negativt då. Kolla med din arbetsgivare vilka möjligheter du har.

  • Amortering är också ett sätt att spara

    Prioritera att amortera bolån så mycket det går medan du fortfarande jobbar, då får du en lägre boendekostnad som pensionär.

    Har du en låg belåning på din bostad kan du dessutom flytta efter pensionen till ett mindre och billigare boende – och få ännu mer utrymme i plånboken.

Andra läste också

  • Hur mår din ekonomi?

    God finansiell hälsa handlar om kunskap och förmåga att hantera sin privatekonomi. När du har koll på din ekonomi och vet hur du kan påverka den, kan du också ta kontroll och öka din ekonomiska trygghet och frihet. 

    Öka din finansiella hälsa
  • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

    Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

    Så funkar pensionen
  • Tips inför utlandsflytt som pensionär

    Drömmer du om att bo utomlands som pensionär? Då kan det vara det är viktigt att sätta sig in i hur privatekonomin påverkas.

    Tänk på detta innan du flyttar utomlands som pensionär