Så kan du tänka när börsen är orolig

Det är stökigt på börsen – men långsiktighet lönar sig. Den som sparar regelbundet och håller fast vid sin strategi brukar klara svängningarna bättre. Vår privatekonom Arturo Arques förklarar hur du kan tänka. 

En kvinna och en man vid ett bord med en bärbar dator.
För att se detta innehåll behöver du först godkänna cookies för Funktioner, prestanda och statistik.

Följ börsens utveckling

Följ utvecklingen på börsen i detalj på Swedbank.se/aktiellt

Arturo Arques: Långsiktighet lönar sig även i nedgång

I tider som dessa, när börserna faller över stora delar av världen och osäkerheten är påtaglig, blir långsiktighet viktigare än någonsin. Det gamla talesättet att "tid på börsen slår tajming" är fortsatt relevant.

– När marknaden skakar är det lätt att drabbas av panik, men historien visar att den som sparar regelbundet och håller fast vid sina långsiktiga mål ofta lyckas bäst, säger vår privatekonom Arturo Arques. 

Men det finns inget självklart eller enkelt svar på hur du ska agera, eftersom det bland annat beror på vilken typ av sparande du har, när du behöver pengarna och vilken risk du är beredd att ta med ditt sparande.

Privatekonomens 4 tips för att spara på börsen

  1. Vilken risk är du beredd att ta?

    Börja med att bestämma vilken riskvilja du har. Risknivå speglar hur mycket värdet på placeringen kan variera över tid och hur hög sannolikheten är att pengarna minskar i värde. 

    – Det är viktigt att de placeringar du har är anpassade efter hur stor risk du är beredd att ta. En högre risknivå innebär normalt en högre förväntad avkastning – men också att värdet kan variera över tid och alltså gå ned, säger Arturo Arques. 

    Högst på riskskalan ligger aktier, längre ner på riskskalan ligger placeringar i räntebärande värdepapper, till exempel statsskuldväxlar och statsobligationer. Däremellan finns en uppsjö av olika alternativ. 

  2. Hur lång tid tänker du spara?

    Bestäm sedan vilken sparhorisont du har, alltså hur länge du vill spara och när du behöver pengarna.

    – Om du sparar på lång sikt, inte behöver pengarna på flera år och kan acceptera att sparkapitalet sjunker i värde enskilda dagar, månader eller år har du goda möjligheter att få en bra avkastning på börsen. I ett historiskt perspektiv har vinnarna på börsen varit de som sparat regelbundet under lång tid, säger Arturo Arques.

  3. Fördela ditt sparande mellan räntor och aktier

    När du vet vilken riskvilja och sparhorisont du har kan du bestämma hur du ska fördela ditt sparande mellan aktie- och räntesparande.

    – Den som tagit del av kraftiga uppgångar på börsen kanske har behov av att minska aktieexponeringen samtidigt som den som börjat spara nu och är ung med en lång sparhorisont behöver öka sin aktieexponering, säger Arturo Arques.

  4. Jämför och stäm av

    Jämför och stäm av det du kommit fram till med hur ditt sparande ser ut idag. Har du en högre aktieandel kan det vara ett tecken på för hög risk och att du därmed kan behöva sälja. Har du en lägre aktieandel kan du lugnt sitta kvar i båten och eventuellt börja fundera på om du inte ska börja köpa lite försiktigt.

Tänk på

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar du investerar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Arturo Arques
Privatekonom
Två studenter står och skriver på en whiteboardtavla
Two students writing on a whiteboard

Fondskolan - för dig som vill lära dig om fonder

I vår Fondskola får du tips och information som kan hjälpa dig om du vill investera i fonder - oavsett om du är nybörjare eller har sparat ett tag.

Andra läser också

Så stärker du din ekonomi

Små steg kan göra stor skillnad. Här får du tips på hur du stärker din ekonomi, skapar trygghet och hittar rutiner som funkar i vardagen.

Hur börjar jag spara och hur mycket ska man spara?

Ha pengar om diskmaskinen går sönder, slippa leva som fattigpensionär och åka på drömresan med familjen. Det finns många anledningar till att spara – här är en guide hur du kommer igång.

Långsiktigt sparande – så kan du lyckas

För många kan det vara svårt att spara långsiktigt när målet ligger så långt fram. Här kan du läsa tips om varför det är bra med långsiktigt sparande, hur du kommer igång och hur du lyckas. 

0