Meny
Kontor och öppettider
Samhällsengagemang
Hållbarhet
Utbildningar och projekt
Sponsring
Finansiell information

Bankens historia

Historiska bilder - Borås

Lokal närvaro och stöd till bygden i snart 200 år

Den 5 november 1831 var en lördag. Samma år satt Jean Baptiste Bernadotte på den svenska tronen och Borås hade cirka 2000 invånare. Men just den här dagen är speciell. Det var Sparbanken Borås första verksamhetsdag. Första kapitlet i en stolt 190-årig historia.

Lördagen den 5 november 1831 startade verksamheten och under första dagen gjordes 42 insättningar.

Banken grundades på initiativ av kyrkoherde Anders Bjursten som också blev bankens första ordförande. Då inhystes banken i det gamla rådhuset vid Stora torget, i en auktionslokal man fick lov att låna utan att behöva betala hyra till staden. Sparbanksidén hade då kommit till Sverige från de brittiska öarna något decennium tidigare och sågs som ett sätt att motverka fattigdom. Nu kunde även de minsta sparslantarna förvaltas på ett tryggt sätt. Sparbanken Borås blev den 25:e sparbanken i landet, men kanske kunde den grundats tidigare.

Redan 1822 fanns tankar om att inrätta en sparbank i staden. En förklaring till varför det dröjde kan ha varit de två stora stadsbränderna 1822 och 1827 som nästintill ödelade Borås. Kanske innebar det ett ökat behov av en lokal bank för allmänheten. Lördagen den 5 november 1831 startade verksamheten och under den första dagen gjordes 42 insättningar. Allra först var en flicka som hette Caijsa Elisabeth Billengren. Hennes insättning på 16 skilling banco noterades av direktionsledamöterna fabrikör Wallich och apotekare von Sydow.

50 år efter första insättningen fanns banken i hyrda lokaler på Åsbogatan 7, men snart gick flytten till det nybyggda bankhuset rakt över gatan. 1894 flyttade banken in i de lokaler som fortfarande tjänar samma syfte som då. En plats för invånarna att få hjälp med ekonomisk rådgivning. Då skedde det enbart över disk. Nu hjälper vi våra kunder både över telefon och via digital service dygnet runt.

Viktiga årtal

 • 1831

  Sparbanken Borås grundas

 • 1878

  Banken flyttar från Stora Torget till Åsbogatan

 • 1893

  Namnbyte till Borås Sparbank

 • 1894

  Banken flyttar till nuvarande lokaler

 • 1942

  Banken övertar Marks Härads Sparbank

 • 1954

  Banken övertar Svenljunga Pastorats Sparbank

 • 1986

  Banken fusionerar med Sätila Sparbank

 • 1995

  Banken ombildas till bankaktiebolag, Sparbanken Borås AB

 • 1997

  Banken beslutar om samgående med Föreningsbanken

 • 1998

  Banken byter namn till FöreningsSparbanken Sjuhärad AB

 • 2007

  Banken byter namn till Swedbank Sjuhärad AB

 • 2018

  Banken byter namn till Sparbanken Sjuhärad AB

Mycket har hänt sedan fröken Billengrens första insättning

Men en hel del är faktiskt precis som det alltid har varit. Som sparbanksidén om att återinvestera delar av vinsten samhället. Och den lokala närvaron förstås. För vissa är Sjuhärad bara en liten del av världen. Men för oss betyder Sjuhärad fortfarande allt. Och så kommer det att förbli - förhoppningsvis i 200 år till!

Historiska bilder - Borås